Rulouri cu fistic și bezea de lămâie

Când viața îți dă lămâi, lasă limonada, ia-ți o cremă bună de fistic și fă rulouri cu fistic și bezea cu lămâie. O să uiți de limonada aia în scurt timp. Pinky promise! 🤭

Rulouri cu fistic și bezea de lămâie

Rulourile acestea cu fistic se aseamănă mult cu cozonacul pe care l-am făcut de crăciun, însă combinația cu lămâie le face speciale. 

Eu una iubesc deserturile acrișoare, iubesc deserturile cu lămâie, dar și cele cu fistic, îmi place mult combinația aceasta de fistic cu lămâie. Am adăugat lămâie în aluatul de rulouri, dar și în bezeaua dulce și aerată. 

Și să vă zic un secret: cele mai delicioase rulouri sunt cele foarte moi pe interior, iar pentru a obține asta, să nu le țineți prea mult în cuptor. Da, nu te speria, nu sunt crude, dar doar încearcă, nu-ți va părea deloc rău! Ține-le în cuptor doar cât să se coloreze puțin la exterior, atunci sunt cele mai delicioase. 😍

Ingrediente

Aproximativ 12 porții

  • 500g făină 
  • 350ml lapte gras
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 60g zahăr
  • 1 vârf de sare
  • 6 linguri de unt semi topit
  • 1 ou cod 0/1
  • 1 borcan de 200g cremă de fistic - nu unt de fistic, ci cremă îndulcită cu cel puțin 50% fistic, fără E-uri
  • Coaja de la jumătate de lămâie BIO

Bezeaua cu lămâie

  • 4 albușuri
  • 200g zahăr pudră
  • 1 vârf de sare
  • 2 lingurițe coajă de lămâie BIO
  • 5 picături esență de vanilie Coseli
  • 4 picături esență de lămâie Coseli
Mod de preparare
  1. Încălzim foooarte puțin laptele, cât să putem ține degetul în el fără probleme. Adăugăm în lapte drojdia și zahărul. Amestecăm și dăm deoparte 5 minute. 
  2. Între timp, într-un bol mărișor, adăugăm făina, oul, coaja de lămâie și sarea, iar după ce au trecut cele 5 minute, adăugăm și laptele cu drojdie. Amestecăm totul cu o lingură de lemn până se încorporează. Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute. 
  3. După cele 10 minute, aducem untul moale la temperatura camerei, lângă noi - practic trebuie să fie destul de moale încât să îl putem strânge în mâna - ne ungem bine pe mâini cu el pentru ca aluatul să nu se lipească, și începem să frământam aluatul, adăugând treptat untul. 
  4. Trebuie să obținem un aluat nelipicios și molcuț. Îl dăm la frigider pentru cel puțin 3h sau cel mai bine peste noapte, acoperit.
  5. După ce a stat la frigider, îl împărțim în două și întindem fiecare bucată de aluat foarte bine, într-un dreptunghi mai lungut. Ungem bucata de aluat cu pastă de fistic, punem parte peste parte și mai apăsăm foarte puțin cu sucitorul - fără să iasă crema de fistic.
  6. Tăiem pe lung aluatul in 6, ar trebui să ne iasă cam 6 rulouri. Le rulăm în așa fel încât să ne iasă vârful fiecărui rulou puțin în exterior, în felul asta vor avea o formă mai apropiată de cea a brioselor și vor fi mai ușoare de acoperit cu bezea. 
  7. După ce am procedat așa cu tot aluatul, punem fiecare rulou în tava de brioșe , le ungem cu puțin gălbenuș bătut și le lăsăm cam 30 de minute, timp în care punem și cuptorul la încălzit la 180C. 
  8. După cele 30', dăm tava la cuptor pentru 20 de minute, sau până s-au făcut maronii la exterior. 
  9. Le luăm din cuptor și le lăsăm să se răcească cam 30'.
  10. Facem bezeaua - batem albușurile până se fac spumă, punem o oală cu puțină apă la foc mic și când încep să iasă aburi, punem bolul termorezistent peste și mixam iar albușurile, însă de dată asta adăugând treptat zahărul. Cam în 4 reprize, mixam până ce acesta se topește și obținem o spumă densă și lucioasă de bezea. 
  11. Luăm de pe foc, adăugăm 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 de coajă de lămâie, esențele, și amestecăm încet cu o spatulă. 
  12. Dăm fiecare brioșă prin bezea, ardem puțin bezeaua pe exterior cu o flacără, doar cât să se coloreze puțin, iar apoi le seervim - sunt delicioase!! La mine a fost rând de prieteni la ușa pentru ele :)))

Subscribe for weekly recipes. No spam, just food.